Lär dig mer om lammproduktion på Mila

7 februari, 2018

Lär dig mer om lammproduktion på Mila

Elisabeth Svensson, affärsområdeschef på HK Scan, säger att det finns en stor potential i svensk lammproduktion.
– Vi ser definitivt en ökning på efterfrågan av svenskt lammkött. Under de 20 år som jag arbetat med detta har självförsörjningsgraden minskat från 50% till ca 30% under 2017. Produktionen var oförändrad under 2016, men under 2017 såg vi en försiktig ökning. Efterfrågan ökade dock ännu mer.

 

Hur har utvecklingen sett ut om man tittar på köttkvalité?

– Idag ligger snittet på R eller R-, men medelvikten har ökat något. För 20 år sedan låg det runt 18 kg och nu är vi uppe på 19-19,5 kg. Utvecklingen på priset har ökat från ca 40 kr/kg till idag på 55 kr/kg under samma tidsperiod.

 

Vilka råd skulle du vilja ge till lammproducenterna eller till någon som vill börja med lammproduktion?

– Är du duktig finns det goda möjligheter att lyckas inom lammproduktion. Visst är ”vingelmarginalen” snål, men här finns potential. Det finns många som arbetar småskaligt och för dem är det viktigt att tänka kvalitét som de stora producenterna. Ta fram en produktionsplan. Titta på förutsättningarna för din gård. När skall du ha lamning? Vilken ras skall du välja? Här är det viktigt med rätt val framförallt på fädernet. Gör det lätt för dig – då blir arbetat också roligt och du skapar rätt förutsättningar för att lyckas. Det finns också massor av bra hjälp av rådgivare. Man kan också vända sig till oss på HK Scan. Vi strävar ju efter samma mål som producenterna.

 

Många vill lämna sina lamm under samma tidsperiod. Hur hanterar man det som producent?

– Visst kan det vara en utmaning, men jag ser det snarare som en fördel. Lamningsperioden blir intensiv, men å andra sidan blir arbetet betydligt lättare på sommaren då djuren går på bete. Med lamningen på stall blir det enklare att ha kontroll och att få en överblick, även om det är en utmaning med att få till ett rationellt stallarbete. Här kommer vi tillbaka till den viktiga produktionsplanen. Vi arbetar också en del med livdjursförmedling och för de som har lamning när det är väntetid för lämning kan förmedling vara en god idé. Man väger sina djur, skickar de slaktmogna och förmedlar de andra. På så sätt kan man få en bättre ekonomi. Sedan kan man vända på det – hur gör jag för att mina lamm skall vara klara för leverans när det är dags att lämna till slakt. Titta på din produktionsmodell. Här finns det mycket att göra. Återigen, med rätt förutsättningar gör du arbetet lätt och roligt!

 

Ni sponsrar Mila-priset även i år. Vilka förväntningar har du på mässan?

– Jag hoppas att det kommer många intresserade besökare och att det, som alltid, blir en källa till kunskapsutbyte och inspiration. Här kan man också hitta bollplank som gör att man kan utvecklas som producent. Sedan finns det ju möjlighet att både köpa djur och att få sina befintliga djur bedömda, vilket är roligt.

 

HK Scan sponsrar priset för Best in Show, som tilldelas mässans bästa bagge. Tävlingen avgörs lördagen den 17 februari i visningsringen för får.

OK
På Mila använder vi kakor (cookies) för att du ska få bästa möjliga användarupplevelse. Genom att du fortsätter att titta på vår sajt godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?